Czym jest program Junior-Edu-Żywienie i skąd się wziął pomysł na jego utworzenie?
Zacznę może od tego, że nawyki żywieniowe kształtujemy już od najmłodszych lat. To, czego nauczymy się za dziecka, pozostaje z nami w dorosłym życiu. Dlatego tak ważne jest, by uczyć już najmłodszych o tym, jak ważne jest zdrowe żywienie i przyzwyczajać ich do spożywania zbilansowanych posiłków. To jednak nie wszystko. Program Junior-Edu-Żywienie nie skupia się bowiem jedynie na kwestiach żywieniowych ale też pokrewnych. Przez JEŻa chcemy wykształcić u dzieci nawyki związane z prowadzeniem zdrowego stylu życia. Zachęcamy je tym samym nie tylko do dobrego jedzenia ale też ruchu, dbania o relacje z rodziną poprzez wspólne spożywanie posiłków czy utrzymanie odpowiedniej higieny. Poruszamy też tematy ściśle związane z otaczającym nasz środowiskiem – zachęcamy do stosowania na przykład diety planetarnej, przyjaznej tak samo dla organizmu człowieka, jak i naszej planety.
I w jaki sposób program Junior-Edu-Żywienie dociera do dzieci? Jak rozumiem to w końcu one są głównymi, ostatecznymi odbiorcami programu?
Oczywiście, końcowymi odbiorcami programu są jak najbardziej dzieci. Naszym celem jest jednak dotarcie do szkół podstawowych, bo to w nich uczniowie pozyskują cenną wiedzę, którą wykorzystują w przyszłości. Czemu więc szkoła nie miałaby również uczyć tego, jak zdrowo żyć? Dlatego w ramach programu Junior-Edu-Żywienie opracowaliśmy wraz z ekspertami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH Państwowego Instytutu Badawczego, szkolenia online dla nauczycieli. Wypełnione są one cenną wiedzą obejmującą różnorodną tematykę. Wiedzę pozyskaną na naszych szkoleniach nauczyciele mogą wykorzystać do organizacji ciekawych lekcji o zdrowym żywieniu i stylu życia.
Czy może więc Pan nam zdradzić, czego nauczyciele mogą dowiedzieć się podczas szkoleń?
Jak już wspomniałem tematyka jest bardzo szeroka, bo i sam program JEŻ porusza wiele kwestii okołożywieniowych. Dodam jeszcze, że dostępne są dwa szkolenia – pierwsze przeznaczone dla nauczycieli klas I-III szkół podstawowych, a drugie dla nauczycieli klas IV-VI przy czym każde z nich jest certyfikowane. Można ukończyć tylko jeden moduł lub dwa! A co więcej, szkolenia są w pełni darmowe i dostępne na internetowej platformie szkoleniowej, dzięki czemu każdy nauczyciel może z nich skorzystać.
W przypadku szkoleń dla nauczycieli klas I-III skupiamy się na podstawach, bo i od podstaw trzeba zacząć uczyć dzieci. Dlatego w zakres tego modułu wchodzi między innymi przedstawienie, jak powinien wyglądać talerz zdrowego żywienia, jakie są zasady żywienia dzieci i młodzieży, a także jakie są normy żywienia dla dzieci w wieku 7-9 lat z uwzględnieniem zapotrzebowania energetycznego. Nauczyciele podczas tego szkolenia mogą dowiedzieć się jak współpracować z rodzicem, a także jakie są dostępne narzędzia i programy edukacji żywieniowej w szkole podstawowej. Omawiamy też szczegółowo znaczenie poszczególnych grup produktów spożywczych w diecie człowieka ze szczególnym uwzględnieniem dzieci. Omawiane produkty to: warzywa i owoce, produkty mleczne czy zbożowe, mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych i orzechy, a także tłuszcze, sól i cukier. Opowiadamy też o tym, jakie można zaproponować dzieciom zdrowe przekąski i napoje. Dodatkowo omawiamy różne rodzaje diety, między innymi planetarną czy opartą o produkty pochodzenia roślinnego. Moduł szkoleń dla nauczycieli klas I-III zawiera instruktaż prowadzenia warsztatów kulinarnych – na szkoleniu można się dowiedzieć między innymi jak gotować z dziećmi, a także jak dobrać sprzęt i prowadzić proste warsztaty w klasie.
A jak wygląda program szkoleń dla nauczycieli klas IV-VI?
Tutaj pogłębiamy tematy żywieniowe. Szkolenia dla nauczycieli klas IV-VI obejmują między innymi omówienie, jak edukacja żywieniowa kształtuje prawidłowe zachowania wśród dzieci. Nauczyciele mogą dowiedzieć się też wiele o wartości odżywczej żywności. Dodatkowo przedstawiamy różne rodzaje i źródła żywności, a także omawiamy znaczenie warzyw i owoców w diecie dzieci i młodzieży. Wprowadzamy też omówienie diet alternatywnych, takich jak na przykład wegetarianizm, weganizm czy dieta makrobiotyczna. Rozwijamy tematykę diety planetarnej oraz diety eliminacyjnej. W tym module znalazło się też miejsce na przedstawienie, w jaki sposób prawidłowe żywienie wpływa na proces i wyniki w nauce. Nie chcemy oczywiście straszyć, ale jednak warto wiedzieć, jakie konsekwencje może przynieść prowadzenie niezdrowego stylu życia. Dlatego też i tę kwestię omawiamy w naszych szkoleniach. Opowiadamy również o znaczeniu higieny podczas przygotowania, a także przed i po zjedzeniu posiłku oraz poruszamy temat dlaczego oraz jak nie marnować żywności.
Tak więc szkolenia naprawdę kompleksowo traktują tematykę edukacji żywieniowej.
Tak, dokładnie! Mówimy nie tylko o tym, jak jedzenie wpływa na zdrowie, ale też naszą planetę. A nawet poruszamy temat jakim jest rola zmysłów w ocenie żywności czy uczymy, jak czytać etykiety produktów, by świadomie wybierać, to co się je. W ramach dodatkowej inspiracji zawarliśmy w naszych szkoleniach instruktażowe filmy kulinarne zachęcające do gotowania z dziećmi na co dzień.
Zdrowe jedzenie – filar zdrowego życia
Junior-Edu-Żywienie to program dla każdej szkoły podstawowej. Zachęcamy wszystkich nauczycieli, by wprowadzić JEŻa do swojej placówki edukacyjnej. Z nim z całą pewnością dzieciaki będą zainteresowane lekcjami o tym, jak zdrowo żyć i dobrze jeść. Bo w końcu z programem Junior-Edu-Żywienie – da JEŻ radę – zarówno Ty, jak i Twoi podopieczni.