We współczesnym świecie dominuje konsumpcjonizm, rynek jest przepełniony różnorodnymi towarami, które społeczeństwo kupuje na potęgę. Artykuły spożywcze są dostępne 24 godziny na dobę, z dużą dozą prawdopodobieństwa można przypuszczać, że odżywianie nie pełni już swojej pierwotnej funkcji i towarzyszy mu wiele patologicznych, odbiegających od normy, zjawisk, procesów. Takie okoliczności powodują, że zdrowe odżywianie wymaga naprawdę ogromnej siły woli i samozaparcia.
W tabeli 1 przedstawiamy najczęstsze nieprawidłowości w zakresie żywienia dzieci i młodzieży.
Nie ulega wątpliwości, że to rodzice mają ogromy wpływ na kształtowanie nawyków żywieniowych, jednak szkoła powinna wspierać ich w tym, aby były one właściwe.
Działania w ramach edukacji prozdrowotnej
Po pierwsze, praktyczne działanie – organizuj w swojej szkole akcje mające na celu propagowanie zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej, np.:
- Klub zdrowych śniadań, w którym uczniowie wspólnie przygotowują i spożywają drugie zdrowe śniadanie.
- Jestem fit, piję wodę – akcja, w ramach której uczniowie poznają korzyści płynące ze spożywania wody.
- Warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie samodzielnie przyrządzają zdrowe potrawy, a następnie jest czas degustacji.
- Na straganie – w ramach tej akcji uczniowie przynoszą dwa owoce l...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 10 wydań magazynu "Głos Pedagogiczny"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
- ...i wiele więcej!

Dołącz do 6000 + czytelników, którzy nieustannie pogłębiają swoją wiedzę z zakresu prawa oświatowego, pracy z uczniem ze SPE i rozwiązywaniem sytuacji kryzysowych w szkole.
Otrzymuj gotowe rozwiązania do wdrożenia w placówce oświatowej, zgodne z wymogami MEN oraz najnowszymi trendami w edukacji.