Jak wspomóc pracę mózgu u dzieci i młodzieży za pomocą diety?

Rozwój i dobrostan

Coraz więcej wyników badań wskazuje na to, że pomiędzy mózgiem i jelitami zachodzi ścisła dwukierunkowa komunikacja, która nosi nazwę osi mózgowo-jelitowej. Oznacza to, że zarówno mózg wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, jak i kondycja przewodu pokarmowego ma wpływ na pracę mózgu. Co warto wiedzieć o tych wzajemnych oddziaływaniach?

Mikroorganizmy jelitowe mają zdolność dwukierunkowej interakcji z ośrodkowym układem nerwowym poprzez liczne mechanizmy. Należą do nich m.in.: zmiany w składzie mikrobioty jelitowej, stymulacja układu immunologicznego (odpornościowego), ścieżki nerwowe, metabolizm tryptofanu (prekursora serotoniny i melatoniny), odpowiedź hormonalna jelit (regulacja głodu i sytości) oraz metabolity produkowane przez bakterie.

POLECAMY

Skład i aktywność metaboliczna mikrobioty jelitowej są z kolei uzależnione od wielu czynników, do których zaliczamy m.in.: uwarunkowania genetyczne, stosowanie antybiotyków oraz leków, przebyte infekcje, droga porodu, sposób karmienia w okresie niemowlęcym, sposób odżywiania, prebiotyki (błonnik pokarmowy, który sprzyja rozwojowi pożytecznych szczepów bakterii w przewodzie pokarmowym), probiotyki (żywe drobnoustroje, które stosowane w odpowiednich ilościach mogą korzystnie wpływać na zdrowie), przewlekły stres, siedzący tryb życia czy też czynniki geograficzne.

Z punktu widzenia prawidłowej pracy mózgu, ważnym mechanizmem jest wspomniany wcześniej metabolizm tryptofanu. Udowodniono, że poziom serotoniny (pochodnej metabolizmu egzogennego tryptofanu, zwanej inaczej hormonem szczęścia) odpowiada nie tylko za procesy zasypiania, kontroli nastroju oraz samopoczucia i regulację apetytu, ale także ma wpływ na pamięć oraz szybkość uczenia się. Ogólnie rzecz ujmując, im wyższy poziom serotoniny, tym lepszy nastrój i lepsze funkcjonowanie poznawcze. Z kolei niski poziom serotoniny może korelować ze słabą kontrolą impulsów i nieuwagą. 

Kluczowe zatem jest zadbanie o właściwy poziom tego hormonu w organizmie, np. poprzez spożywanie produktów bogatych w tryptofan. Do takich produktów należą przede wszystkim: banany, wiśnie, awokado, jaja, chude mięso, nabiał, olej lniany, nasiona chia, makrela, łosoś, tuńczyk, orzechy, otręby, migdały, pistacje, suszone figi, ciecierzyca, soczew...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 10 wydań magazynu "Głos Pedagogiczny"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI